A huge amount of rubbish (one dozen containers) together with special waste and scrap had been disposed of.
About 50 m³ of garbage had been removed with pitch forks and wheel loaders from the farm section.
With a lot of personal contribution it was possible to renovate the ailing bake house: The roof structure and the roofing had been renewed. Cast-iron windows were fitted into the gable ends. Members of the association reconstructed the historical clay oven which has been put into operation since 2014. In addition a bakery was developed and completely equipped – partly with historical appliances. 
The thatched roof of the residential and farm house had been renovated.
The gable dormer had been rebuilt.
All modern installations such as sand-lime brickwork, glass blocks or bath rooms had been removed.
Two cesspits had been renovated.
A farm garden had been created in front of the house.
The lime tree and the hornbeam hedge in front of the house had been cut back.
A meadow orchard with historical fruit varieties had been created. Soft fruit bushes had been planted between the fruit trees and a herb snail had been built.
On the farm yard a historical rib cobblestone dated around the 1800 had been uncovered.
A new pond monk had been created. The eel fishing device had been repaired.
A part of the natural stream had been restored.
The historical windows and doors had been renovated, the horse hatches had been renewed.
The chimneys had been rebuilt with new bricks and the saddle for the roof tiles had been renovated.
From the basement to the roof floor the mill received a complete makeover. The entire milling technology had been refurbished.
A new water wheel and a new gutter had been installed.
The weir was renovated.
A state-of-the art heating system had been installed.
The floor above the stall and the corridor together with the flooring of the small room had been renovated.
The electricity installation of the main building, the mill, the sawmill and the bakery had been completely renewed.
The sanitary installation had been installed in the previous young cattle stable.
The mural painting made in 19th century in the miller’s room had been renovated. Further mural paintings made in the 19th century could be exposed; their renovation activities are still in progress.
The remaining sawmill appliances had been disassembled. Thereafter, the foundation had been renovated, the entire technology including the Venetian gang saw had been renovated and he wooden building had been reconstructed in accordance with the original plans. The saw mill is fully operational.
The historical yard view had been restored. Within the frame of these activities the sanitary section was equipped to allow access for handicapped persons.
The floor tiles in the kitchen, the feed preparation kitchen and the milling room had been restored.
The damaged clay plasters at numerous walls had been remodeled or renewed.
New wooden floors were laid in the living area of the first and second floor.
The room situation on the southern wing of the residential and farm building had been restored.
The former building for the pigs was completely renovated and converted tob e used as a room for groups and a workshop.